Het Kruidenhandboek

VEILIG EN EFFECTIEF MET GENEESKRACHTIGE KRUIDEN OMGAAN

Home » Cursussen » Het Kruidenhandboek

Lesinhoud

cursus-het-kruidenhandboek

In deze cursus leer je hoe je kruiden veilig kunt gebruiken en kom je meer te weten over de samenstelling van de diverse kruiden. Je leert onderscheid te maken tussen de verschillende bereidingsmethoden en je maakt kennis met het lichaam van de mens, waaronder het zenuwstelsel, het cardiovasculaire systeem, het bewegingsapparaat, het ademhalingssysteem, het spijsverteringsstelsel, het urinestelsel, menstruatieproblemen, de huid en het immuunsysteem.

Daarnaast leer je hoe je kruiden kunt inzetten bij bepaalde allergieën.

Daarbij ga je in deze cursus een groot aantal gezondheidsproblemen onderzoeken en leer je hoe je de meest effectieve kruidengeneesmiddelen veilig kunt selecteren en gebruiken. Wij willen je leren hoe je elk gezondheidsprobleem op maat kunt benaderen.

Aan het einde van de cursus zul je:

  • in staat zijn uit te leggen waarom elk kruid multifunctioneel is
  • bekend zijn met een groot aantal therapeutische termen die gehanteerd worden in de kruidengeneeskunde
  • bekend zijn met de verschillende methodes om kruiden te gebruiken en begrijpen hoe je deze methodes het beste kunt inzetten
  • weten hoe je het kruidenhandboek veilig moet gebruiken, door je begrip van de werking van de diverse kruiden

Note: in deze cursus worden ook kruiden beschreven die in Nederland niet voorkomen, maar die volop in gedroogde vorm en als supplementen beschikbaar zijn bij de diverse leveranciers.

Koop hier cursus!

Introductie

Door de eeuwen heen zijn ‘handboeken’ gebruikt door zowel artsen als leken om hen te helpen kruiden te kiezen en kruiden te prepareren om mensen te kunnen genezen. Sommige van die vroege geschriften dienen volledig als kruidenhandboeken (zoals de oud-Indiase Vedas), andere historische teksten (zoals de Yellow Emperor’s Classic) bevatten veel passages over kruiden, net als de werken van Hippocrates, Galenus en Dioscorides.

Ons begrip over ziektes veranderde, maar vaak bleven de kruiden die in de handboeken werden beschreven en aanbevolen hetzelfde. Eigenlijk waren de handboeken een weerspiegeling van de schrijvers en hun tijdgenoten. Ze zagen wat werkte en schreven dat op. Wat zij opschreven was vaak informatie die overging van arts op leerling of van ouder op kind. Hoewel deze mensen misschien niet altijd begrepen waarom een kruid bij een bepaalde aandoening hielp, ze wisten wel dát het hielp.

Geneesmiddelen zijn de drijvende kracht achter de moderne geneeskunde. Wetenschappelijke doorbraken in de 20e eeuw zorgden voor enorme veranderingen in de aanpak van ziekten. Geneesmiddelen zijn verbeterd en sommigen spelen zelfs een belangrijke en/of levensreddende rol in de spoedeisende hulp. Maar vaak zijn die geneesmiddelen relatief nieuwkomers op onze medische tijdlijn. De voorgangers, geneeskrachtige planten, zijn niet alleen hun oorsprong, maar domineerden die tijdlijn eeuwenlang!

Zo werden wilg en moerasspirea de basis voor aspirine, omdat zij salicylzuur bevatten. Het medicijn digoxine werd oorspronkelijk gewonnen uit vingerhoedskruid.

Let op! U moet de cursus aanschaffen om onderstaande onderdelen te kunnen bekijken! Zodra u de cursus aangeschaft heeft krijgt u een inlogcode en wachtwoord. Van maandag t/m vrijdag is dat binnen 24 uur van de aanvraag, in het weekend (en tijdens vakanties) kan dat langer duren.

Koop hier cursus!

Blok 1

Actieve bestanddelen
van kruiden

ACTIEVE BESTANDDELEN

Blok 2

Actieve bestanddelen
van kruiden

THERAPEUTISCHE TERMINOLOGIE

Blok 3

Actieve bestanddelen
van kruiden

KIES DE JUISTE BEREIDING

Blok 4

Actieve bestanddelen
van kruiden

HET HANDBOEK VEILIG GEBRUIKEN

Les 1

HET ZENUWSTELSEL

Les 2

HET CARDIOVASCULAIRE SYSTEEM

Les 3

De Romeinen

HET BEWEGINGS-
APPARAAT

Les 4

De oorsprong

DE LUCHTWEGEN

Les 5

HET SPIJSVERTERINGS-
STELSEL

Les 6

De Romeinen

DARMGEZONDHEID

Les 7

De oorsprong

HET URINESTELSEL

Les 8

De Grieken

MENSTRUATIE-
PROBLEMEN

Les 9

De Romeinen

DE MENOPAUZE

Les 10

Kloosters en kruidengeneeskunde

DE HUID

Les 11

De hervorming

HET IMMUUNSYSTEEM

Let op! Wij kunnen alleen een certificaat verstrekken bij het invullen van alle vragenlijsten!

Deze cursus komt ook beschikbaar als downloadbare pdf en als te bestellen boek.
Bent u daarin geïnteresseerd? Stuur me dan even een mail op kruiden@gezond-met-kruiden.nl

Coming up!

de volgende cursus is in de maak!

Schrijf je nu in en ontvang 50% korting!

Ik wil meer weten!

Binnenkort vindt je hier een link naar de cursus ‘Kruidenthee, hoe maak je de beste mengsels en waar zijn ze goed voor’. Deze is in de maak!

Coming up!

de volgende cursus is in de maak!

Schrijf je nu in en ontvang 50% korting!

Ik wil meer weten!

Binnenkort vindt je hier een link naar de cursus ‘Kruidenthee, hoe maak je de beste mengsels en waar zijn ze goed voor’. Deze is in de maak!

Shop

Shop

In onze shop vindt U o.a. mineralen, vitaminen en supplementen, maar ook biologische thee en aanverwante artikelen.

Andere projecten:

Grafische vormgeving

logo_2021_300px

Ecoshop

The Shop+website

Auteur